Ons verhaal
Biologisch, betaalbaar,
bereikbaar en beschikbaar


Onze passie voor 
biologisch eten

Geen gebruik van kleurstoffen, smaakversterkers, conserveermiddel en andere toevoegingen. Koeien, schapen en geiten die lekker buiten lopen. In 1983 zocht Frans Andringa contact met lokale, toegewijde boeren en werd distributeur van biologische kaas. Onder het merk Fryslaner ontstond een prachtig assortiment biologische kazen uit Friesland. Van Blue de Wolvega (blauwschimmelkaas) tot jonge en belegen (geiten)kaas.

Inmiddels mogen wij – Folmer en Bjorn Andringa – het bedrijf voortzetten. Als broers delen wij dezelfde passie en idealen . Dit combineren we met innovatiekracht, moderne en kosten effectieve processen en een klantgerichte benadering. De afgelopen dertig jaar is ons familiebedrijf uitgegroeid tot een multifunctioneel productiebedrijf met uitsluitend biologische levensmiddelen. Van biologische chips en snacks, groente en fruit conserven tot vegetarische, oriëntaalse en Aziatische specialiteiten!


Neem contact op  > 


Onze missie
biologisch: betaalbaar,
bereikbaar en beschikbaar

In 1983 begon Frans Andringa met de verkoop van kaas aan lokale winkeliers met streekproducten en delicatessen. Onder het merk Fryslaner verkochten we o.a. onze specialiteiten Blue Wolvega en Rode Fries. Inmiddels is ons familiebedrijf (gevestigd in Wolvega, Friesland) uitgebreid met een breed assortiment verse producten, van biologische chips en lekkernijen tot smaakvolle producten voor de Oosterse keuken. Vanuit dezelfde overtuiging, namelijk  biologische voeding betaalbaar, bereikbaar en beschikbaar maken en hiermee een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Dit doen wij van nature. Zo halen we onze producten van dichtbij. Produceren we zo duurzaam mogelijk. Leveren graag een bijdrage aan circulaire landbouw en het herstel van biodiversiteit.

Kwaliteitsgarantie

Door gericht onderzoek, onze ervaring en expertise kunnen wij de hoogste kwaliteitsniveaus nastreven. Met ons team zijn wij dagelijks bezig om de kwaliteit van onze producten te waarborgen en indien nodig producten of processen te verbeteren. Ons interne kwaliteitssysteem en onze intensieve screening van leveranciers zijn een garantie voor kwaliteit.

Voedselveiligheid

Onze productielocatie is gecertificeerd volgens een GFSI-erkende norm (Global Food Safety Initiative) namelijk FSCC22000. Hiermee voldoet FZ Organic Food aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.


100% BIO

Naast voedselveiligheid zijn wij SKAL-gecertificeerd waarmee gegarandeerd wordt dat alle producten 100% biologisch zijn.

Wij maken uitsluitend biologische levensmiddelen. Al onze producten zijn dan ook SKAL gecertificeerd.


Lokale ingrediënten

Wij halen onze producten graag van dichtbij. En zullen dus lokaal inkopen waar dat kan. Op die manier willen wij een positieve bijdrage leveren aan een klimaat neutraal perspectief (lage footprint), lokale economie, arbeidsmarkt en samenleving.


Innovatie en ontwikkeling

Het volgen van de nieuwste trends en het ontwikkelen van (product)concepten tot nieuwe inzichten in voeding en gezondheid of het optimaliseren van het productieproces; wij hebben aandacht voor innovatie. Deze manier van werken is een van de pijlers onder het succes van het bedrijf en daar zijn we trots op. Dit maakt ons een ideale strategische partner voor het samenstellen van een sterk assortiment of voor de ontwikkeling van innovatieve product concepten.

Samenwerking

Wij geloven sterk in de kracht van samenwerking. In onze visie is innovatie het resultaat van een creatief proces, waarbij de kennis en ervaring van verschillende disciplines tot het beste resultaat leiden. Deze visie vertalen we in tailormade ontwikkelings- trajecten in Private Label met onze (potentiële) afnemers, strategische samenwerking op R&D met preferred suppliers en diverse samenwerkingsverbanden met onderzoeks- en onderwijsinstellingen.  Alles is er op gericht om een product (range) of concept te ontwikkelen dat onderscheidend is in de markten voorziet in een behoefte bij de consument

Research en development

Onze flexibiliteit is een van onze belangrijkste kwaliteiten geworden. Door een schaalbaar en multifunctioneel productieapparatuur betrouwbare leveranciers en onze ervaren  medewerkers kunnen wij goed anticiperen op veranderingen in de markt. Onze organisatie kenmerkt zich door een hands-on mentaliteit, denken in oplossingen en  een platte structuur, waardoor we snel kunnen schakelen. Hiermee bieden we bestaande en potentiële afnemers een hoge mate van flexibiliteit en slagkracht, een korte time-to-market en een uitstekende lever performance.

Flexibiliteit

Onze flexibiliteit is een van onze belangrijkste kwaliteiten geworden. Door een schaalbaar en multifunctioneel productieapparaat betrouwbare leveranciers en onze ervaren  medewerkers kunnen wij goed anticiperen op veranderingen in de markt. Onze organisatie kenmerkt zich door een hands-on mentaliteit, denken in oplossingen en een platte structuur, waardoor we snel kunnen schakelen. Hiermee bieden we bestaande en potentiële afnemers een hoge mate van flexibiliteit en slagkracht, een korte time-to-market en een uitstekende lever performance.

1881 - 1965


Start van ons familiebedrijf

De familie Andringa start met de verkoop van
kaas vanuit de Uniabuurt in Leeuwarden. Rond
1965 verhuizen we naar de Westerkade in Leeuwarden.3e generatie in familiebedrijf

Frans Andringa neemt samen met zijn broer
dagelijkse bedrijfsvoering over en verkopen
kaas in Noord Nederland (Groningen /Friesland).


1983
Van gangbaar naar
Biologische kaas

Frans heeft passie voor biologische producten en raakt steeds meer geïnspireerd door de macrobiotische keuken. Hij doet onderzoek naar het aanbod en voert gesprekken met boeren die biologisch werken.

Aanbod biologische kaas in
Duitsland, dat kan beter!

Ook de Duitse markt wordt onderzocht. Het aanbod mooie biologische producten blijkt hier zeer beperkt. Frans besluit eens een échte Groninger biologische kaas te laten proeven bij een winkelier in Duitsland.  


1983
Binnen 3 maanden een
groothandel in Duitsland 

De winkelier is meteen verkocht. Frans gaat vanaf dat moment wekelijks met een aanhangwagen de grens over met zijn biologische kaas. En later met een vrachtwagen.

Al snel heeft Frans een distributienetwerk opgebouwd. De verkoop van kaas wordt uitgebreid met lekkere bijpassende biologische producten, zoals; jam, honing en pindakaas. 

Eerste aanbod verwerkte biologische producten

Op de Duitse voedselbeurzen vallen we op. We zijn de eerste met een aanbod verwerkte biologische producten, zoals jam en spreads. En dat is meteen een succes!

1985 - 1989
Yakso, alles voor je
Aziatische (vega) gerechten

Al geïnspireerd door de macrobiotische keuken, maken we in 1985 kennis met de Aziatische keuken.
Mooie producten, gemaakt van pure ingrediënten waar je de lekkerste gerechten mee kunt maken, daar worden we enthousiast van. En dat is het begin van ons merk Yakso.Verhuizen naar Wolvega, Friesland

Onze producten zijn geliefd en het bedrijf groeit.
We hebben meer ruimte nodig.

In 1989 verhuizen we naar Friesland. Hier kunnen we - vanuit Wolvega - onze productie uitbreiden. 

1993 - 1994
Bionova en Biofan

De verkoop van onze zoete ontbijtproducten (jam, marmelade) en smaakmakers (mosterd, ketchup) gaat heel goed. Ons eigen merk Bionova komt er bij. De producten van Bionova maken we speciaal voor het natuurvoedingskanaal. We ontwikkelen het merk Biofan, met een biologisch aanbod voor het supermarktkanaal. Trafo Chips

Al snel ontdekken we een verantwoorde manier om chips te produceren. We zijn meteen enthousiast en gaan aan de slag. We gaan op zoek naar biologische aardappelen, olie om mee te bakken en folie om de chips mee te verpakken. Dat is het begin van ons A-merk Trafo chips. Inmiddels een zeer gevestigd merk ik het natuurvoedingskanaal. 


2003 -  2008
Vierde generatie Andringa

Wij (Folmer en Bjorn Andringa)  zetten het pioniers-schap van vader Frans Andringa voort. Inmiddels maken wij met 65 man zo'n 500 producten, voor zo'n 40 landen. Eigenlijk kunnen we alles op een biologische wijze maken.

Innovatie prijs "light chips" zorgt voor uitbreiding productie

Onze productie wordt uitgebreid met een vacuümoven. We maken handcooked chips en breiden ons assortiment uit met groente en peulvruchten!


2017 - heden
Nieuwe aanbouw
en zonnepanelen op het dak

In 2017 verbeteren we de logistiek. Maken we de opslagruimte groter, net als de expeditie ruimte. En we hebben meteen extra ruimte voor zonnepanelen!
Lokaal

Wij vinden het een fijn idee dat we geen invloed uitoefenen op de producten die de boer ons vanuit de natuur brengt. Wij gaan aan de slag met wat we krijgen. Het is onze uitdaging om een mooi eindproduct te maken. Onze coöperatie van bio boeren kan ons het hele jaar rond goeie aardappelen leveren. Zonder gebruik van bewaarmiddelen! heden
Alles is en blijft biologisch
én smaakvoller!

Je kunt met E-nummers een effect creëren dat  aantrekkelijk is voor de consument. Dat doen wij niet. Wij zoeken het in de manier van produceren. Frituren in vacuüm bijvoorbeeld. Dat zorgt voor minder vet en is ook nog smaakvoller, omdat natuurlijke ingrediënten worden beschermd.


Onze producten als aanvulling

van jouw assortiment?

Neem contact op en we bespreken graag de mogelijkheden!

Meer weten? >