Biologisch, wat is dat?

Wat is biologisch?

Er zijn vele redenen om voor biologisch te kiezen, zoals gezondheid, het milieu en het welzijn van dieren. De groeiende populariteit van biologische producten heeft te maken met het feit dat mensen steeds bewuster nadenken over de invloed van eten op hun gezondheid en de maatschappij. Maar waarom is biologisch eten nou gezonder en beter voor dieren en de natuur? En hoe weet je zeker of een product echt biologisch is?

Hoe herken ik een biologisch product?

Een product mag pas biologisch genoemd worden als het gecontroleerd is en aan alle eisen voldoet voor het Europese EU keurmerk. Hieronder vallen alle Europese keurmerken, waaronder bijvoorbeeld het EKO keurmerk. Niet alle producten met het label ‘natuurlijk’ zijn dus bij voorbaat ook echt biologisch.

Waarom is biologisch gezonder?

Biologische voeding is gezonder omdat het op de natuurlijke manier geproduceerd wordt. Zo worden er bij de productie van groenten en fruit geen bestrijdingsmiddelen gebruikt  en is het rijker aan voedingsstoffen zoals vitamine C en mineralen. Ook is het nitraatgehalte lager en bevat het minder afvalstoffen van bestrijdingsmiddelen. Omdat biologische groenten en fruit in een natuurlijk en rustig tempo kunnen groeien hoeven er geen overbodige, en vaak giftige, chemische middelen gebruikt te worden.

Waarom is biologisch lekkerder?

Smaak is persoonlijk maar wie aan biologisch geproefd heeft, weet wat smaakvol en puur is. Niet voor niets werken top koks het liefst met biologische producten. Dit heeft alles te maken met de natuurlijke manier waarop het geproduceerd wordt en de pure smaak behouden kan blijven. Er worden namelijk geen conserveringsmiddelen of andere geur-, smaak- en kleurstoffen toegevoegd.

Waarom is biologisch beter voor het milieu?

Bij de productie van biologische producten maakt men altijd optimaal gebruik van wat de natuurlijke omgeving te bieden heeft. Biologische boeren bewerken hun grond niet met chemische middelen en geven dieren een goed en natuurlijk leven.  De biologische landbouw voorkomt hiermee dat de natuur verstoord wordt. Omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke mest en deze hergebruikt wordt ontstaat er geen mestoverschot. Ook komen er geen giftige stoffen in het water en de omliggende natuur terecht, wat een positieve invloed heeft op de omgeving. Dit heeft tevens een positieve invloed op de groei van bloemen en planten, die door de gangbare landbouw worden verdreven. Dit is goed voor de biodiversiteit. Bovendien is het voor FZ Organic Food en haar leveranciers een voorwaarde om producten niet onnodig ver te laten reizen. Dus ook in de logistieke processen staan de gezondheid van het milieu en de maatschappij voorop.

Wat is een ‘eerlijke’ prijs?

De productie van biologische producten is intensiever en vraagt vaak meer tijd en aandacht omdat alles via natuurlijke processen verloopt. Als een biologisch product duurder is, dan is dat ook altijd verklaarbaar en transparant. De garantie dat boeren, zowel in binnen- als buitenland, de juiste prijs krijgen is 100%. Iedereen moet een eerlijke prijs krijgen zodat men in staat blijft de beste kwaliteit biologische producten te leveren.

Waarom is biologisch beter voor de maatschappij?

Biologische landbouw is om meerdere redenen beter voor de maatschappij, ofwel voor milieu, dier en mens. Het milieu is op alle fronten beter af met biologische landbouw. Sterker nog, de natuur wordt gestimuleerd te groeien en zich te ontwikkelen omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen. Sloten, meren en grondwater worden minder vervuild, wat kosten voor waterzuivering bespaart. Biologische landbouwmethodes verminderen ook het risico op de uitbraak van dierenziektes zoals BSE en de beruchte varkens- en vogelpest.

De maatschappelijke voordelen van de biologische industrie worden verder versterkt door te kiezen voor medewerkers uit de directe regio. De keuze voor leveranciers uit de regio heeft bovendien als voordeel dat er bespaard kan worden op transportkosten, wat op grote schaal voor een enorme besparing van grondstoffen betekent.